Stadionbezoek moet weer leuk wordnen. De KNVB, Eredivisie CV, CED (eerste divisie), clubs, spelers, trainers, scheidsrechters, supporters, OM, politie, gemeentes, kabinet en ministeries gaan intensief samenwerken om het supportersprobleem in stadions aan te pakken. Een kleine groep verpest het stadionbezoek voor de echte fans.
In de ‘Roadmap Gastvrij en Veilig Voetbal’ hebben de partijen de gezamenlijke aanpak vastgesteld zodat echte voetballiefhebbers op een gastvrije en veilige manier in de stadions kunnen genieten van voetbal.

Geen plek voor racisme en geweld bij stadionbezoek


Demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid benadrukt dat er geen plek is voor racisme en geweld. “Niet in de sport, niet in de samenleving”, laat ze op de site van de KNVB weten. “Met onze inzet samen – met miljoenen supporters, clubs, gemeenten, politie en Openbaar Ministerie – kunnen we deze kleine hufterige minderheid gericht weren en aanpakken.”

Nep-supporters

Ook Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB wil een stevige aanpak van de kleine groep nep-supporters bij het stadionbezoek: “Daarin pakken alle betrokkenen hun verantwoordelijkheid. Niet alleen door te straffen, maar juist ook door meer ruimte te bieden aan echte supporters.”


Het voetbal kan het niet alleen


Jan de Jong, directeur Eredivisie CV ziet het als een maatschappelijk probleem. “Dit probleem van onwenselijk gedrag doet zich voor in vrijwel alle publieke ruimtes waar mensen samenkomen, op scholen, het uitgaansleven, het openbaar vervoer en ook het voetbal. Ieder moet zijn verantwoordelijkheid nemen. Het voetbal doet dat, maar kan het niet alleen. Er ligt ook een belangrijke taak bij ouders, het onderwijs, de politie en de overheid.”