Jan Jongbloed overleden.

‘Oh, mijn God, blijf toch in je doel’, foeterde mijn vader toen hij in 1974 voor het eerst Jan Jongbloed in het doel van het Nederlands Elftal zag spelen. Op voorspraak van Johan Cruijff kwam niet Jan van Beveren, maar Jan Jongbloed onder de lat te staan in 1974. Woensdag overleed Jongbloed op 82-jarige leeftijd.

Cruijff zag liever een meevoetballende doelman, dan een betrouwbare lijnkeeper zoals Van Beveren was. Daar moet Nederland, en vooral mijn vader, enorm aan wennen. Het voetbal veranderde in die jaren en met Jongbloed bereikte Oranje de historische WK-finale tegen West-Duitsland.
Uiteindelijk speelde Jongbloed 24 caps en bereikte hij ook in 1978 de finale, ook al historisch, in en tegen Argentinië
In Nederland kwam de Amsterdammer uit voor DWS (waarmee hij landskampioen werd in 1964) , FC Amsterdam, Roda JC en Go Ahead Eagles. In totaal speelde hij 717 wedstrijden in het betaalde voetbal. Hij stopte op 44-jarige leeftijd na een hartinfarct.

Eric-Jan

Een ander dramatisch moment in het leven van de keeper was de bizarre dood van zijn zoon Eric-Jan die ook keeper was. Tijdens een wedstrijd in 1984 werd Jongbloed jr. door de bliksem getroffen.
‘Met droefenis hebben we kennis genomen van het overlijden van 24-voudig Oranje-international Jan Jongbloed (82)’, laat de KNVB in een reactie weten. ‘De KNVB wenst de nabestaanden heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.’