De Nederlandse teamcompetities driebanden groeien in aantal nog elk jaar verder uit. Dat zegt Paul Brekelmans, sectievoorzitter van de biljartbond. Het nieuwe seizoen gaat in september van start met 245 teams, de bekercompetitie met 156.

Volgens Brekelmans is de groei van driebanden onder meer te danken aan de komst van nieuwe biljartcentra en ook aan de populariteit van de teamcompetities. Hij zegt dat op de website van de KNBB. De nieuwe impulsen, die een paar jaar geleden zijn ingezet, hebben het aantal teams van vier spelers in de competities voor het komende seizoen op 245 gebracht en voor de bekercompetitie op 156. Dat heeft een groei aan van 13 en 12 teams verdeeld over de divisies.
Paul Brekelmans, sectievoorzitter driebanden: “We zijn heel blij met die groei en zijn eigenlijk al jaren op dat gebied de grootste biljartcompetitie in de wereld.’’ De eredivisie krijgt in het komende seizoen weer aandacht van Kozoom met live uitzendingen van alle speelronden. De Masters en de World Cup in Veghel worden uitgebreid op Ziggo Sport uitgezonden.

Biljartcentra

De stabiliteit en groei zijn volgens Brekelmans onder meer te danken aan de komst van nieuwe biljartcentra in het zuiden en oosten van het land. De Biljartacademie in Sittard is daar een goed voorbeeld van met zo’n tien teams in de competitie. De Snelpost in Arnhem is weer zo’n nieuw centrum in navolging van de bekende biljartcentra zoals De Eekhoorn, SIS center, De Veemarkt, De Hazelaar, Capelle aan den IJssel en De Kuul.

Competitie compacter gemaakt

De competitie, die van start gaat op 18 september, is wat compacter gemaakt, zegt Brekelmans in het interview. De bekerfinale verhuist naar een andere locatie, omdat het toernooi iets naar voren is gehaald en het Beneluxtheater in Berlicum dan niet beschikbaar is. Het format verandert niet: lagere teams kunnen met een gunstige loting de finale halen. De eredivisie is weer sterker geworden door inbreng van buitenlandse topspelers. Paul Brekelmans: ,,We zien ook in de lagere divisies steeds meer Turkse en Duitse spelers komen, dat is een mooie ontwikkeling voor de kwaliteit van onze competities.’’

De indelingen voor de competities worden rond 15 augustus bekendgemaakt. Daarna volgt de bekerloting.