Veilig skeeleren is superbelangrijk. Wie onbeschermd ten val komt kan zich ernstig blesseren. Wat je precies nodig hebt maakt de website Schaatsen.nl duidelijk. Nederland Sport geeft een samenvatting en uiteraard een link naar het volledige artikel.

Helm

Het dragen van een helm is super belangrijk. Met de snelheden kan je hard vallen, maar juist bij langzamere snelheden is de kans op een val groot. Als je bijna stilstaat kan een klap harder aankomen en lig je meteen stil. Hoofdletsel is wel de laatste blessure dit je wilt oplopen. Met het dragen van een helm is de kans op hoofdletsel kleiner. Bij wedstrijden, toertochten en clinics van de KNSB is het dragen van een helm zelfs verplicht. Een goede skeelerhelm voldoet aan de EN 1078-norm.

Pols-, knie- en elleboogbeschermers

De meest voorkomende blessure bij inlineskaters is een blessure aan de pols. Daarmee wordt de klap van een val opgevangen. Het hoeft eigenlijk geen betoog dat daarom polsbeschermers te dragen. Ook knie- en elleboogbeschermers zijn essentieel.  

Zorg dat je opvalt

Wanneer je met je skeelers de weg op gaat, is het belangrijk om op te vallen in het verkeer. Kies dus opvallende kleding of draag reflecterende banden die je over je gewone kleding draagt. Goede reflecterende banden voldoen aan de norm EN 13356. Eigenlijk gedraag je je net als een fietser: draag verlichting. Er zijn speciale armbanden voor te koop. Er zijn ook vingerbellen verkrijgbaar die werken als een fietsbel.

Gebitsbescherming en crashpants

Om je gebit te beschermen is een bitje dragen een oplossing. Er zijn ook gebitsbeschermers. Dat is een hoesje van zachte kunststof. Voor beginnende skaters is de aanschaf van crashpants mogelijk een tip. Dit is een korte stretchbroek voorzien van een zachte opvulling bij de dijbenen en stuitje.

Het volledige artikel is hier te lezen.