“Ik weet het natuurlijk nu nog niet exact, maar als ik een eerste indruk moet geven over wat er nu bekend is gemaakt van de route? Dan denk ik dat het wederom een zware Dakar gaat worden, ook al leveren we één wedstrijddag in.”


Dat zegt Mirjam Pol op haar website nadat het parcours van Dakar 2024 bekend was geworden. Voor de vijfde keer in de 46-jarige historie gaat het traject van de race door Saoedi-Arabië. De kalender telt veertien wedstrijddagen.

48-uurs chrono is nieuw

Nieuw is de 48-uurs chrono waarin in twee dagen in etappevorm een afstand van ruim 600 kilometer wordt afgelegd in de woestijn van Empty Quarter, met de beperkingen van een marathonetappe. Pol zegt op haar website enthousiast te zijn over deze nieuwe toevoeging.

Dakar 2024 wordt zwaar

Ook zegt ze uit te kijken naar het evenement met bijna 5000 wedstrijdkilometers, enorme zandduinen en pittige navigatie. “Als ik een eerste indruk moet geven over wat er nu bekend is gemaakt van de route? Dan denk ik dat het wederom een zware Dakar gaat worden, ook al leveren we één wedstrijddag in. Ik vrees ook minder zand dan de voorgaande editie en juist meer stenen en dat zou ik natuurlijk wel erg jammer vinden. In tegenstelling tot vorig jaar, waar het gelijk al in de eerste paar etappes af en toe onmogelijk zwaar was, denk ik dat het zwaartepunt nu juist op de laatste dagen ligt.”

Mirjam won Dakar al drie keer

Mirjam Pol won dit jaar voor de derde keer op rij de Dakar rally en weet dus waarover ze praat. Afgelopen editie reed ze met de mannen op, al moest de overwinning uit haar tenen komen. De race had te kampen met kou en regen.