De naam Collin Veijer zal snel beklijven. De jonge inwoner van Staphorst is de rijzende ster van de Nederlandse motorsport. Zondag 12 november won hij zijn eerste Grand Prix.

Collin Veijer is een jonge Nederlandse motorcoureur die furore maakt in de Moto3-klasse van het wereldkampioenschap. De 17-jarige uit Staphorst heeft al indrukwekkende resultaten behaald in zijn debuutseizoen. Onder meer met een podiumplaats in Thailand en een historische overwinning in Maleisië.

De inwoner van Staphorst begon zijn racecarrière in de minibike-categorie, waar hij verschillende nationale en internationale titels won. Hij stapte vervolgens over naar de European Talent Cup en de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Daar liet hij zijn potentieel en snelheid direct zien. In 2022 werd hij gecontracteerd door het Liqui Moly Husqvarna Intact GP team om mee te doen in de Moto3-klasse naast de ervaren Japanse rijder Ayumu Sasaki.

Collin Veijer bewees zijn talent

Veijer paste zich snel aan aan de nieuwe uitdaging en bewees zijn talent op het wereldtoneel. Hij scoorde zijn eerste punten in zijn tweede race in Argentinië, en verbeterde zijn resultaten in de volgende rondes. Hij behaalde zijn eerste top tien finish in Italië, en daarna zijn eerste top vijf in San Marino. Hij toonde ook zijn consistentie en volwassenheid door elke race die hij startte te finishen, behalve twee waar hij werd uitgeschakeld door andere rijders.

Doorbraak in Aziatische rondes

Zijn doorbraakmoment kwam echter in de Aziatische rondes, waar hij de paddock verbaasde met zijn prestatie. In Thailand vocht hij voor de leiding met de kampioenschapsleider Jaume Masia, en passeerde hem in de laatste bocht om zijn eerste podium in de Moto3-klasse te behalen. Hij werd de eerste Nederlandse rijder die dat deed sinds Jasper Iwema in 2010. Een week later, in Maleisië, deed hij er nog een schepje bovenop en won zijn eerste Grand Prix, na een spannend gevecht met Masia en Dennis Foggia. Hij werd de eerste Nederlandse rijder die een Grand Prix won sinds Hans Spaan in 1990.

Lof en erkenning

Veijer’s opmerkelijke prestaties hebben hem lof en erkenning opgeleverd van de motorsportwereld. Hij staat hoog in het klassement en heeft een kans om te eindigen als de beste rookie van het jaar. Hij heeft ook zijn zitje bij het Liqui Moly Husqvarna Intact GP team voor 2024 veiliggesteld, en zal streven naar verdere vooruitgang en uitdaging voor de titel.