De tijdrit van Jeffrey Hoogland is op YouTube te zien.
De Nederlanders schreef eind oktober historie in het Mexicaanse Aguascalientes door het wereldrecord op de kilometer tijdrit te verbeteren. Hij legde toen de afstand af in 55,433 seconden, met een gemiddelde snelheid van bijna 65 kilometer per uur.

Hoogland verbrak daarmee het oude record van de Fransman François Pervis, die in 2013 een tijd van 56,303 seconden neerzette. Hoogland had zich al maanden voorbereid op deze recordpoging, die hij op een hooglandbaan (1800 meter hoogte) uitvoerde. Hij moest vanuit stilstand op gang komen en een piekvermogen van 2700 watt leveren. Een ongekende prestatie.

YouTube geeft mooi beeld

De film op YouTube geeft een mooi beeld van Hoogland die na afloop zichtbaar emotioneel en uitgeput was. Hij had alles gegeven om zijn droom te verwezenlijken. “Dit is waar ik al zo lang naar toe heb gewerkt”, liet hij toen weten. “Ik ben zo blij dat het is gelukt. Dit is een historisch moment voor mij en voor het Nederlandse baanwielrennen.”

Imposante carrière

De geweldige tijdrit van Hoogland is een nieuw hoofdstuk in zijn imposante carrière. Al vier keer wereldkampioen geworden op de kilometer tijdrit, een niet-olympisch onderdeel. Hij won ook olympisch goud op de teamsprint in Tokio 2020, samen met Harrie Lavreysen en Roy van den Berg. Daarnaast pakte hij zilver op de individuele sprint en brons op de keirin.

Hoogland richt zich nu op de Olympische Spelen van Parijs 2024, waar hij opnieuw wil schitteren op de baan. Hij zal daar uitkomen op de teamsprint, de sprint en de keirin.